Capitolul II - Metode, Tehnici si Canale de publicitate on-line

II.3.a - Tehnici si metode de promovare pe Internet

Internetul ofera multe solutii la preturi rezonabile pentru a va creste vizibilitatea online.

a. Marketing-ul pentru motoarele de cautare.

Pentru a avea mai mult trafic pe website, marketingul in motoarele de cautare (Search Engine Marketing - SEM) este o solutie foarte buna. Motoarele de cautare sunt metoda nr. 1 pe care o folosesc consumatorii pentru a gasi ceea ce cauta online. A fi listat si a obtine un loc bun, atunci cand se cauta dupa cuvintele cheie legate de industria companiei, poate aduce un flux semnificativ de potentiali clienti care cauta, in mod activ, tipul de produse sau servicii pe care le oferiti. Vanzatorii experimentati stiu ca a ajunge la un client potential in faza potrivita a ciclului de cumparare este cheia in transformarea interesului intr-o vanzare reala. Motoarele de cautare au o capacitate unica de a face legatura cu clientii potentiali, exact in momentul in care acestia cauta un produs sau un serviciu pentru a-l achizitiona; vor sa-ti gaseasca compania... compania trebuie sa se asigure ca acestia pot face acest lucru!

Motive pentru care o companie are nevoie de o strategie de marketing pentru motoarele de cautare:

  • Construirea unui flux constant de trafic profitabil pe site-ul companiei
  • Intrarea in legatura cu clientii atunci cand iau decizia de cumparare
  • Crestearea eficientei cheltuielilor cu publicitatea, prin tintirea exclusiva a cuvintelor cheie relevante
  • Modalitatea cea mai eficienta, din punct de vedere al costurilor pentru o companie de a-si extinde piata
  • Daca nu poate fi gasita de catre clienti, atunci ei ii vor putea gasi pe concurentii ei

Alte metode de generare a traficului pot ajuta o companie sa imbunatateasca strategia per ansamblu si sa ajunga la clientii care ar putea fi cautatori avizati. Aceste metode includ bannerele pe alte site-uri, schimbul de link-uri, chiar promovarea online care sa conduca lumea catre pagina de reduceri online sau catre alte zone ale site-ului companiei. Succesul in aceste cazuri, ca in orice alta situatie legata de advertising, consta in  asigurarea ca reclamele sunt vazute de grupul potrivit de persoane, la momentul potrivit, iar acest lucru inseamna ca compania cunoaste care este publicul tinta si unde poate fi gasit acesta.

b. Marketing prin Email.
Marketingul prin e-mail este atat de eficient (cand este facut corect) si atat de putin costisitor, incat o intreaga industrie a aparut ca sa-l sustina. Un nou rival, in acest mileniu, pentru trimiterile postale directe traditionale, marketingul prin e-mail ofera capabilitati de targetare fara precedent, care permit personalizarea mesajelor pentru a atinge diferite grupuri de clienti, cu o rata de raspuns mult mai mare.
Construirea unei liste de adrese e-mail trebuie sa fie o prioritate de varf pentru orice antreprenor, dar este mai mult decat o simpla colectare de nume si adrese. Sisteme de marketing pe e-mail sunt capabile sa imparta clientii in categorii dupa aproape orice criteriu. Acesta este un lucru foarte important pentru ca, cu cat este mai relevant mesajul pentru destinatar, cu atat mai bune vor fi rezultatele.
Avantajele importante ale marketingului pe Email:

  • Capabilitati inegalabile de targetare si monitorizare a clientului
  • Cel mai redus cost pe persoana atinsa in comparatie cu orice alt mediu de publicitate
  • Creeaza o prezenta permanenta a marcii companiei in mintea consumatorului

Deci, de ce este marketingul pe email important?
Pe scurt, consumatorul de astazi are o lista lunga de optiuni si o memorie foarte scurta. A fi in contact permanent cu clientul este unul dintre cele mai bune mijloace de a reaminti clientilor ca inca mai existati si ca va bucurati sa puteti colabora cu ei. Newsletter-e trimise, promotii si anunturi vor pastra compania proaspata in mintea clientilor, iar acestia vor aprecia informatiile relevante si personalizate pe care le primesc de la companie. Este vorba despre a construi loialitatea clientilor, iar Internetul face ca acest lucru sa fie mai simplu ca oricand.
Pe langa beneficii cum ar fi traficul si generarea de vanzari, exista si alte avantaje ale Internet marketingului care nu pot fi trecute cu vederea. Pentru multi proprietari de afaceri, «construirea marcii» este un concept care pare a fi rezervat pentru companiile mari, de nivel national sau international, cu milioane de dolari cheltuiti pe advertising. Cu siguranta, pentru mult timp acest lucru a fost adevarat si marcile importante au cheltuit milioane de dolari de-a lungul anilor, pentru a face din companiile lor un nume cunoscut in fiecare casa. Apoi a aparut Internetul si a nivelat terenul de joc. Multumita naturii virtuale a Internetului, companiile mici pot avea o prezenta online care sa arate, pana la cel mai mic detaliu, la fel de impresionanta ca cea a marcilor mari - fara sa cheltuiasca milioane pe dezvoltarea marcii si pe promovare. O Solutie de Internet proiectata profesional si care sa reflecte o imagine proaspata este la un pret rezonabil chiar si pentru o companie cu un buget limitat, iar aceste solutii sunt suficient de flexibile pentru a creste odata cu afacerea.
Cele patru directii principale de orientare ale strategiei de e-marketing sunt cunoscute sub numele de 4W: Web-design, Web-promovare, Web-pret si Web-CRM (relatia intre management si clienti) .

Contextul in care se foloseste marketingul online:

1. in cazul mixului de marketing (firmele mai mari)
2. in cazul «mutarii» pe Internet a unei parti din marketing (firme mai mici sau prestatoare de servicii)
3. in cazul in care afacerea in sine este un website
4. in cazul e-business
5. in situatii de campanii sociale, de informare, si chiar politice.
Important: Nu exista mari diferente intre perceptia din mediul real si perceptia din Internet, mai ales la nivelul afacerilor. Marketingului online trebuie sa i se acorde aceeasi seriozitate si sa beneficeze de aceeasi linie strategica ca si compania.
Minus: Din pacate la momentul actual perceptia marketerilor din Moldova in ceea ce priveste segmentul «online» este inca scazuta, consultantii in acest domeniu sunt putini si majoritatea campaniilor publicitare sunt facute la nivel de test.
De fapt, multe dintre marcile cele mai cunoscute astazi pe Internet au ajuns la acest nivel fara sa fi cheltuit un cent pe reclame TV spectaculoase sau pe campanii de publicitate mari. Dimpotriva, s-au bazat pe o solutie de Internet solida si de incredere si au folosit metode de marketing pe Internet pentru a-si face cunoscut mesajul. Motoarele de cautare, bannere si schimbul de legaturi au adus trafic pe website-urile lor, stabilind o baza de clienti si dezvoltand-o. Apoi s-au concentrat asupra construirii unei relatii puternice cu acesti clienti prin acordarea unei atentii deosebite nevoilor acestora si oferindu-le produse si servicii care erau relevante si raspundeau cererii.
Suna simplu si, multumita Internetului, chiar este.

Deci, ajungem la concluzia ca Internetul aduce pe piata media noi formate de publicitate si face accesibile marketerilor din ce in ce mai multe instrumente care pana acum erau costisitoare. Marketingul pe Internet este mai putin costisitor, este interactiv, se bucura de metode de targetare a audientei foarte precise, poate duce o statistica detaliata si plaseaza, ajuta la mentinerea si pozitionarea imaginii unei companii in mintea clientului.